Wat is vitamine C?

Vitamine C oftewel ascorbinezuur is een vitamine die oplosbaar is in water. Dit is erg goed voor de weerstand van ons lichaam omdat deze vitamine snel wordt opgenomen door het lichaam.

Vitamine C zorgt voor bijvoorbeeld goede en sterke botten, tanden, bloedvaten en huid. Vitamine C zorgt er ook voor dat ons zenuwstelsel gezond blijft wat weer lijd tot een goede energievoorziening voor ons lichaam. Verder dient vitamine C als antioxidant voor het lichaam. Samen met vitamine E wordt ons lichaam beschermd tegen verschillende vormen van veroudering. Vitamine C en E zorgen er ook voor dat er meer ijzer wordt opgenomen door ons lichaam.

Waar zit vitamine C in en hoeveel heb ik hier van nodig?

Vitamince C is terug te vinden in producten als groenten, fruit en producten die zetmeel bevatten zoals aardappels.

Een volwassen persoon heeft per dag ongeveer 75 milligram vitamine C nodig. Een teveel aan vitamine C verlaat het lichaam via urine. Dit is niet goed voor de nieren en kan leiden tot een grotere kans op nierstenen.

Dit is niet met 100% zekerheid te zeggen omdat dit nooit is bevestigd in onderzoeken. Een te veel aan vitamine C (1000mg) kan laxerende werkingen hebben als gevolg. Ook zorgt te veel vitamine C ervoor dat er minder koper wordt opgenomen door ons lichaam.

Een te kort aan vitamine C zorgt ervoor dat onze weerstand verlaagd wordt, een verslechtering van onze wondgenezing en aanmaak van bindweefsel. Scheurbuik is ook een mogelijk gevolg van een te kort aan vitamine C. Kenmerken van scheurbuik zijn gewichtsverlies, niet kunnen slapen, moe, een slechte weerstand en inwendige bloedingen. In een later stadium is het zelfs mogelijk dat de tanden uitvallen en het tandvlees verslechterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *