Waarom gewicht verliezen met Yoga mogelijk is

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

JA met yoga kan je daadwerkelijk gewicht verliezen al zou je dat niet meteen denken.

Vaak hebben mensen een hele andere invulling als ze aan yoga denken maar laat je niet gek maken.

Lees snel verder zodat ook jij gewicht kwijt kan raken met Yoga!


Inhoudsopgave


Wat is yoga nu daadwerkelijk?

Oke, laten we als aller eerst eens even beginnen met wat Yoga niet is aangezien er vaak termen naar je kop geslingerd worden die niet waar zijn. Yoga is geen:

 • Godsdienst

  Vaak wordt de link tussen yoga en een godsdienst gelegd maar dit is niet het geval. Het heeft inderdaad wel wat te maken met het ontwikkelen van je spirituele gesteldheid maar dat heeft niks te maken met waar je in geloofd. Yoga zorgt ervoor dat je dichter bij jezelf komt te staan.
 • Sport

  Het kan zijn dat je denkt dat yoga een manier van sporten is omdat je lichaam er sterker en flexibeler van wordt. Toch moet je Yoga niet zien als een fysieke workout maar meer als het verbeteren van jezelf.
 • Sekte

  Ja in de wereld van yoga kunnen er bepaalde figuren rond lopen waarbij je verwacht dat ze bij een zweverige sekte horen. De ene vorm van yoga is net wat spiritueler dan de andere maar laat je je daar vooral niet door afschrikken. Je doet het immers voor jezelf en niet voor een ander.

Nu je weet wat yoga NIET is ga ik je uitleggen wat yoga WEL is.

Yoga is wellicht wat makkelijker te begrijpen als je de daadwerkelijke betekenis van het woordje kent.

 • Yoga

  Yoga zouden we vertaald naar het Nederlands kunnen uitdrukken als “herboren, verenigen of beheersen”.

  Yoga komt oorspronkelijk uit India en werd gebruikt om doormiddel van het beheersen van je lichaam en geest dichterbij God te komen.

  Tegenwoordig wordt de religie achter Yoga niet zo belangrijk gevonden maar gaat het vooral om de voordelen die erbij komen kijken ( Fitheid, lenigheid, rust, bestrijden van stress).

Omdat er zoveel vormen, betekenissen en voorbeelden zijn van Yoga is het lastig om uit te leggen wat het precies is. Iedereen heeft zo zijn eigen omschrijving van Yoga omdat het vooral is bedoeld om jezelf beter en sterker te maken.

Dit was even wat basis kennis over Yoga zodat je in ieder geval weet waar we het in dit artikel over hebben.

gewicht verliezen met Yoga

Hoe kan je afvallen met Yoga?

Hieronder vind je wat positieve eigenschappen over Yoga die jou gaan helpen om gewicht te verliezen.

 • Yoga verminderd stress
 • Door Yoga krijg je controle over je emoties
 • Yoga stimuleert de schildklier
 • Yoga zorgt voor een betere spijsvertering

Yoga verminderd stress

Er wordt vaak een link gelegd tussen gewicht aankomen en stress. In een stress situatie kan het zomaar zijn dat je gaat eten omdat dit bijvoorbeeld zorgt voor afleiding.

Als je stress ervaart maakt ons lichaam het stofje Cortisol aan en daardoor komt er veel energie vrij in ons lichaam. Door het stofje Cortisol en de hoeveelheid energie beland ons lichaam in een staat waarbij we op iedere moment zouden kunnen rennen, vluchten etc. De stress die wij tegenwoordig ervaren kan je niet meer wegzetten als gevaar maar meer als stress door omstandigheden op bijvoorbeeld het werk. De energie die dan is vrijgegeven wordt niet gebruikt maar opgeslagen als vet.

Door Yoga te doen verminder je stress en wordt je bewust van je eigen stress momenten. Door regelmatig aan Yoga te doen leer je om de oorzaken die jou stress bezorgen te herkennen. Omdat je de oorzaken van stress nu kan herkennen ga je hier minder last van krijgen. Daardoor wordt het stofje Cortisol minder aangemaakt en wordt er dus ook minder vet opgeslagen.

Door Yoga krijg je de controle over je emoties

Door Yoga wordt je bewuster van je eigen gevoel en emoties. Je leert hoe je bepaalde gevoelens of emoties aan de kant kan zetten en dat kan erg handig zijn in bepaalde omstandigheden.

Door Yoga regelmatig uit te voeren ga je jezelf lekkerder in je vel voelen zitten. Je wordt je sneller bewust van bepaalde emoties. Erg handig als je bijvoorbeeld in een emotionele eetbui koekjes, chocolade, etc naar binnen aan het werken bent. Je zult merken dat je of niet grijpt naar het ongezonde of eerder beseft wanneer je genoeg gehad hebt.

Yoga stimuleert de schildklier

Er worden verschillende hormoonklieren gestimuleerd als je op een regelmatige basis Yoga doet. Dit zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding in balans komt en blijft. Dit is erg goed voor het behalen van een gezond gewicht.

Onze schildklier is een hele belangrijke hormoonklier als we gaan kijken naar het puntje afvallen. De schildklier heeft als eigenschap dat hij hormonen maakt die ervoor zorgen dat je stofwisseling wordt gestimuleerd.

Door Yoga te doen wordt er meer zuurstof naar je schildklier gebracht. Dit betekend dat je een beter werkende schildklier krijgt en dus een betere stofwisseling. Dit zorgt weer voor het sneller verliezen van gewicht.

Yoga zorgt voor een betere spijsvertering

Door Yoga te doen zorg je ervoor dat er meer afvalstoffen je lichaam verlaten en we de energie binnen ons lichaam op de juiste momenten kunnen verkrijgen. Een aantal oefeningen worden ook wel de twist-poses genoemd. Ze krijgen deze naam omdat tijdens het uitvoeren van deze oefeningen je eigenlijk als het ware alle afvalstoffen uit het lichaam knijpt.

De afvalstoffen die we binnenkrijgen door eten, inademen van bepaalde dingen en bijv. door het smeren van bepaalde soorten zalfjes worden opgeslagen in ons lichaam. Dit heeft vrijwel direct effect op onze spijsvertering. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat je ook je energie level wordt aangetast. Hoe minder energie je hebt hoe minder je beweegt.

Je kan dus wel zeggen dat Yoga op dit punt ook weer helpt bij het verliezen van gewicht.

gewicht verliezen met Yoga

Hoe begin ik met Yoga?

Als je wilt beginnen met Yoga kan het nogal lastig zijn waar en hoe je moet beginnen. Om het makkelijk voor je te maken heb ik wat tips een rijtje gezet. Ook heb ik een lijstje gemaakt over de attributen die je eventueel kunt gaan gebruiken voor tijdens de Yoga lessen.

Tips

 • Yoga is niet bedoeld om te ontspannen
 • Vergelijk jezelf niet met je buurman/vrouw
 • Ga ook thuis aan de slag met Yoga
 • Drink niet te veel tijdens een Yoga sessie
 • Zet een doel voor jezelf ( waar wil ik aan werken )
 • Verdiep jezelf eens in de filosofie
 • Wordt niet gefrustreerd door de ademhaling
 • Probeer verschillende manieren van Yoga
 • Negeer kritiek
 • Koop een goede Yoga mat
 • Probeer eens open minded te zijn

Welke attributen heb ik nodig om Yoga uit te voeren?

 • Een goede Yoga mat
 • Een Yoga blok voor ondersteuning
 • Yoga anti slip handdoek om over je Yoga mat te leggen ( optioneel )
 • Yoga sokken voor goede grip ( optioneel )
 • Een Yoga riem ( optioneel )
 • Een Yoga bolster voor meer ondersteuning tijdens bepaalde oefeningen ( optioneel )
 • Een Yoga oogkussen om tot rust te komen ( optioneel )
 • Yoga kleding zodat je comfortabel kunt bewegen

Bij de attributen die wel nodig zijn heb ik een linkje geplaatst naar Bol.com. Zo heb je de mogelijkheid om rechtsreeks naar de Yoga attributen te gaan die je eventueel zou willen bestellen.

Voor de fanatiekelingen onder ons die meteen aan de slag willen heb ik hieronder ook even een beginners cursus Yoga toegevoegd. Zo leer je in 9 lessen de basis principes en oefeningen van Yoga. Dit is een online cursus en kan dus vanuit huis gedaan worden. Erg fijn voor de mensen onder ons die het misschien moeilijk vinden om in een groepsverband te werken.

JA ik wil direct aan de slag met Yoga

 • Binnen 9 lessen de basis  beheersen
 • Gewicht verliezen
 • Thuis uitvoerbaar
 • Honderden gingen je voor
Direct toegang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *